Vrijwilligerspenning uitgereikt aan Janneke Busko

Niets vermoedend wordt Janneke Busko tijdens de vrijwilligersmiddag door burgemeester Hans Gaillard naar voren geroepen om de vrijwilligerspenning in ontvangst te nemen. Aan het applaus te horen was het publiek het helemaal eens met deze uitverkorene voor de vrijwilligerspenning. Janneke Busko is o.a. actief bij het CG-Platform, de WMO-adviesraad, drukdoende met de Pluim voor (rolstoel)toegankelijkheid, geeft voorlichting in groep 7 van de basisscholen over het leven met een beperking, is actief bij de scootmobielclub en de beweegbanken en zo gaat de lijst nog wel even door.

Janneke-Busko-vrijwilligerspenning

Het is een indrukwekkende lijst van al het vrijwilligerswerk wat Janneke Busko voor onze gemeenschap doet. De vrijwilligersmiddag en de uitreiking van de vrijwilligerspenning is een waardering vanuit de gemeente naar alle mantelzorgers en vrijwilligers. Janneke Busko: “Ikben echt verrast en wist van niets. Ik sta te trillen op mijn benen, maar ik vind het wel heel erg leuk. Een blijk van waardering.” En net op het moment dat ze deze woorden uitspreekt komt Ciel Saris Janneke feliciteren. Beide dames knuffelen elkaar even. Ze maken hetzelfde mee. Het was de eer aan Ciel Saris om een paar weken geleden ook de vrijwilligerspenning in ontvangst te nemen.

Mirjam Busko is de dochter van Janneke: “Het typeert mijn moeder op en top dat ze zich inzet als vrijwilliger, vooral op sociaal vlak. Dat doet ze ook in de politiek. De PvdA komt op voor de zwakkeren. Dat ze ook voor de lokale PvdA/GroenLinks partij actief is, is dus niet vreemd.”

Het was een geslaagd programma tijdens de vrijwilligersmiddag in De Bongerd met optredens van The Blue Stars, All-Round Music en Erik Knottnerus. Opvallend was wel dat er weinig jonge vrijwilligers en mantelzorgers aanwezig waren. Gemeenteraadslid Annelies Verschuren-Dirks: “Veel verenigingen bieden hun vrijwilligers ook al een vrijwilligersavond aan. Wellicht hebben de jongeren daar genoeg aan.”

De zaal is gevuld met zeker tweehonderd vrijwilligers en mantelzorgers. Annelies Verschuren-Dirks: “Ik ben net even bij een paar tafeltjes langs gegaan en dan valt het me op dat sommige mensen zich excuseren dat ze hier aanwezig zijn. Dat zijn dan voornamelijk mantelzorgers. Maar deze middag is voor vrijwilligers én mantelzorgers. Voor iedereen die iets doet voor een ander. Dat kan thuis zijn, bij de buren en in het verenigingsleven. Een dank-je-wel gebaar vanuit de gemeente naar al deze mensen.”

Annelies Verschuren-Dirks heeft in het verleden samen met Janneke Busko een techniekproject gedaan: “Wat me opvalt aan Janneke Busko is, dat zij niet alleen iets bedenkt, maar zich er dan ook voor 100% voor inzet. Sommige mensen bedenken iets en leggen het dan op het bordje van een ander. Janneke bedenkt iets en voert het zelf (mede) uit. Daarbij is het reuze handig dat Janneke Busko zo’n groot netwerk heeft en vaak weet waar de subsidies en potjes geld te halen zijn.”

Bron: Forum – Ineke van Uden