Meteen naar de inhoud

Kom op 22 juni naar de PvdA Brabantdag!

‘Hoe veroveren we Brabant?’

Diederik SamsomOp zaterdag 22 juni van 10.00 tot 18.00 uur vindt de derde editie van de PvdA Brabantdag plaats op het Provinciehuis in Den Bosch. De Brabantdag is inmiddels uitgegroeid tot dé netwerkdag voor alle Brabantse PvdA’ers. Net lid of ervaren partijtijger? Enthousiaste campaigner of door de wol geverfde bestuurder? Iedereen is welkom! En niemand minder dan Diederik Samsom komt de Brabantdag opluisteren met een vlammende speech.

Dit jaar staat de Brabantdag – hoe kan het ook anders – in het teken van de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Verkiezingen die cruciaal zijn voor de positie van de PvdA in Brabant. Slagen we erin onze positie te versterken nu het CDA terrein verliest in Brabant of eet de VVD ons de kaas van het brood? Niet als je op de Brabantdag komt om te leren hoe je een dijk van een lokale campagne opzet!

Voor lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders zijn het ook spannende tijden. De decentralisaties op het gebied van werk, langdurige zorg en jeugdzorg kennen hun weerga niet. Er wordt 16 miljard euro naar de gemeenten overgeheveld. Gezien de kwetsbaarheid van de doelgroep rust een zware verantwoordelijkheid op de schouders van gemeenten. Hoe geven we hier als PvdA invulling aan? En hoe staat het eigenlijk met de bestuurskracht in Brabant?

Deze dag mag je niet missen! Meld je nu aan via fractie@pvdabrabant.nl en vermeld daarbij:
Naam:
Afdeling:
Functie (indien van toepassing):
Aanwezig bij: ochtend- en middagprogramma / middagprogramma / ochtendprogramma
Lunch: ja / nee (bijzondere dieetwensen graag doorgeven)
Workshopronde 1: eerste en tweede voorkeur (zie workshops hieronder)
Workshopronde 2: eerste en tweede voorkeur (zie workshops hieronder)

PvdA Brabantdag 2013

Datum: zaterdag 22 juni
Tijd: 10.00 – 18.00 uur
Locatie: Provinciehuis, Brabantlaan 1, Den Bosch

Programma

10.00 uur: inloop met koffie en thee
10.20 uur: welkom door Wim Luijendijk en Henk Leenders
10.30 uur: openingsspeech door landelijk campagnemanager Pieter Paul Slikker
11.00 uur: Statensimulatie onder leiding van Annegien Wijnands en Henk Leenders
12.15 uur: lunch
13.15 uur: speech door Diederik Samsom
14.00 uur: workshopronde  1
15.30 uur: workshopronde 2
17.00 uur: borrel met verrassingsact

Workshopronde 1

1. Een lokale campagne opzetten (met landelijk campagnemanager Pieter Paul Slikker)

We kunnen Brabant alleen veroveren als we in alle Brabantse gemeenten een goed doordachte campagne voeren. Maar hoe doe je dat? Hoe stel je een campagneplan op? En hoe bouw je een campagneorganisatie op?

2. Aan de slag met de decentralisaties (met wethouder Jasper Ragetlie; gericht op raadsleden)
De gemeenten worden straks verantwoordelijk voor de onderkant van de arbeidsmarkt, de jeugdzorg en een belangrijk deel van de zorg voor ouderen en gehandicapten. Regionale samenwerking is hiervoor een must. Hoe zorgen we dat we als PvdA koploper worden op dit dossier en wat is ons verhaal hierover in de verkiezingen?

3. Jong en enthousiast de politiek in (met de Jonge Socialisten Brabant)
Stel je voor: je bent jong en enthousiast en wilt met jouw ideeën je gemeente veroveren. Hoe pak je dat aan? En waar loop je mogelijk tegenaan? In gesprek met ervaringsdeskundigen.

4. Wethouder, en dan? (met de kersverse wethouders Yasin Torunoglu en Annegien Wijnands)
Na de verkiezingen kan het zomaar gebeuren: jouw fractie gaat deelnemen aan het college van B en W en moet dus een wethouder leveren. Waar moet je op letten? En wat kun je verwachten als beginnende wethouder?

5. Rondleiding door het provinciehuis
Leer het provinciehuis  van binnenuit kennen, inclusief alle plekken waar je normaal gesproken niet mag komen.

Workshopronde 2

1. De Europese verkiezingen (met Europarlementariër Judith Merkies)
In 2014 zijn niet alleen de verkiezingen voor de gemeenteraad, maar een paar maanden later ook die voor het Europees parlement. Als we Brabant hebben veroverd, staat de volgende opgave voor de deur: hoe veroveren we Brussel?

2. Bestuurskracht in Brabant en de plannen van Plasterk (met minister Ronald Plasterk en hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops; gericht op bestuurders)
Discussie over het rapport van de commissie-Huijbregts en de relatie met het beleid van Ronald Plasterk, mede bedoeld om de Provinciale Statenfractie en de minister te voeden.

3. Ledenwerving (met ledenwerver Stijn Haanschoten)
Zonder gemotiveerde leden geen campagne. Hoe meer vrijwilligers je lokaal kunt mobiliseren, des te intensiever je campagne kunt voeren en des te groter de kans op winst. Maar hoe vergroot je de leden- en vrijwilligersbasis van je afdeling?

4. Raadslid, en dan? (met ervaren raadslid Frank Depla)
Deze zomer worden onze kandidatenlijsten in de verschillende gemeenten weer opgesteld. Misschien word jij wel raadslid namens de PvdA. Wat wordt er van je verwacht, hoe werk je samen in de fractie en hoe opereer je in de gemeenteraad?

5. Rondleiding door het provinciehuis
Leer het provinciehuis  van binnenuit kennen, inclusief alle plekken waar je normaal gesproken niet mag komen.