Meteen naar de inhoud

Afvalinzameling in Son en Breugel

Vuilniswagen

De gemeenteraad moet een beslissing nemen of Son en Breugel toetreedt tot de gemeenschappelijke regeling Blink of dat we een Europese aanbesteding gaan doen voor de afvalinzameling en -verwerking. In beide gevallen zullen de kosten stijgen, al is de uitkomst bij een Europese aanbesteding onzeker.

De samenwerking met omliggende gemeenten binnen Blink biedt echter ook een aantal andere voordelen. Zo kan Son en Breugel binnen deze regeling samen met andere gemeenten de afvalinzameling en verwerking verder verbeteren en kunnen we kennis die daarvoor nodig is dus delen met andere gemeenten. Daarmee is de continuïteit beter geborgd dan in de huidige situatie met een marktpartij.

Nadeel is vooral dat de aanrijtijd langer is. Blink werkt vanuit Helmond, waar de huidige aanbieder Baetsen vooral vanuit Ekkersrijt haar werk doet. Minder kilometers is natuurlijk schoner en goedkoper, maar het is onzeker of in geval van een aanbesteding Baetsen als winnende partij naar voren zou komen. Bovendien zijn we de afvalverwerking op Ekkersrijt liever kwijt dan rijk; deze functie past niet goed bij Science Park en ligt bovendien pal naast een visplas en naast Aquabest.

Alles overwegende spreekt PvdA/GroenLinks daarom haar voorkeur uit voor het toetreden tot de gemeenschappelijke regeling Blink.