Meteen naar de inhoud

VVD? Dan zeggen wij nee!

VVD-Nee

In de gemeenteraadsvergadering van 3 juni dient de VVD Son en Breugel een motie van afkeuring in tegen het college en eigenlijk ook gericht aan de agenda-commissie en daarmee aan onze eigen raadsgriffier. Dat is nogal wat. Een motie van afkeuring is het op één-na-zwaarste middel dat we kennen als raad. Alleen een motie van wantrouwen is nog zwaarder.

Dan denk je, er zal wel heel wat aan de hand zijn?! Maar nee… Het ging enkel over de wijze en het moment waarop de bespreking van de omgevingsvisie gepland is. Dat onderwerp is vorige week in het presidium besproken met alle fractievoorzitters (inclusief de VVD) en daar is ook een afspraak gemaakt over de aanstaande bespreking.

Als je dan toch van mening bent dat het niet helemaal handig gepland is, kun je daar natuurlijk een opmerking over maken of een vraag over stellen in de gemeenteraad. Maar als je dan kiest voor een motie van afkeuring met de naam “Niet smokkelen met nieuwe bestuursstijl”, dan ben je naar ons idee niet bezig met constructief politiek bedrijven, maar met populistische afbraak politiek.

Waar de nieuwe bestuursstijl ondermeer bedoeld was om partijen dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van de dialoog te verbeteren, zet de VVD de boel liever op scherp door juist die bestuursstijl te misbruiken als aanleiding voor een motie van afkeuring…

Wellicht had de naam van de motie beter “VVD doet niet meer mee” kunnen zijn, want de VVD lijkt zichzelf meer en meer buitenspel te plaatsen met haar wantrouwen en afkeuring de laatste maanden richting burgemeester en wethouders, ambtenaren van onze gemeente en die van Bizob, advocatenkantoor Hekkelman en vanavond kunnen we dus de leden van de agenda commissie aan het lijstje van de VVD toevoegen.

Ik wil er geen kostbare tijd meer aan besteden en overweeg daarom zelf maar met een hele korte motie te komen en die luidt: “Komt het van de VVD? Dan zeggen we nee!”